Electrozi Sudura
Electrozii de sudare - cel mai vechi material de adaos folosit la sudarea cu arc electric prin topire!
Sudarea cu electrozi inveliti are o mare aplicabilitate atat in ceea ce priveste materialele de baza, grosimea lor cat si pozitiile de sudare. Se pot suda atat materiale feroase cat si neferoase. Un sudor bine pregatit poate suda materiale cu grosimea de minim 1 mm. Sudarea materialelor mai groase nu este limitata de procedeu, ci numai din considerente economice privind numarul de straturi.
Electrozii de sudare se fabrica intr-o gama mare de tipodimensiuni,tipul invelisului, compozitia si caracteristicile fizico mecanice.
Electrozii de sudare inveliti : o vergea metalica aliata sau nu, acoperita cu un invelis depus prin presare sau imersie.
Rolul invelisului la electrozii de sudare este:
- Amorsarea usoara a arcului de sudare
- Stabilitatea arcului electric
- Protectia baii metalice fata de factorii atmosferici
- Dezoxidarea baii metalice
- Alierea metalului depus
- Reducerea vitezei de racire prin formarea zgurei
- Electrozii de sudare se fabrica in gama de dimensiuni :
- Diametru: 1,6; 2; 2,5; 3,2; 4; 5; 6mm;
- Lungime: 200; 250; 300; 350; 400mm.
Conform standardelor, invelisul electrozilor poate fi clasificat in invelis acid, rutilic, bazic celulozic sau dublu. In functie de materialele ce urmeaza a fi sudate, pozitia de sudare, conditiile atmosferice de sudare se aleg electrozii cu invelisul adecvat.
Electrozii de sudare sunt ambalati in pachete de carton, in cutii metalice sau pachete vaccumatice. Ei trebuie pastrati in incaperi special amenajate care sa asigure o umiditate sub 40% pentru electrozii cu invelis bazic si 70% petru celelalte tipuri de invelis. Inainte de utilizare electrozii se calcineaza sau nu conform prescriptiilor producatorului .
Pe pachetele de electrozi de sudare sunt inscriptionate minim urmatoarele:
- Denumirea comerciala ex.OK 48.40
- Dimensiunile electrodului, diametru si lungime, greutate pe pachet
- Simbolizarea dupa minim o norma internationala
- Domeniul curentului de sudare recomandat pentru tipul electrodului
- Tipul curentului de sudare recomandat: curent alternativ=AC, curent continu CC sau ambele
- Pozitiile de sudare recomandate
- Calificarile tipului de electrozi cu diferite organisme de certificare
RECOMANDARI TEHNOLOGICE
Arcul electric se amorseaza dupa atingerea electrodului de piesele de sudat si apoi indepartarea acestuia la o anumita distanta. Pentru mentinerea stabila a arcului electric trebuie sa sa nu se modifice lungimea arcului. Arcul electric format topeste marginile materialului de baza si varful electrodului formand baia metalica. Dupa solidificare, cordonul de sudura este acoperit cu un strat de zgura. Zgura trebuie bine curatita inainte de sudarea stratului urmator.
Procedeul de sudare cu electrozi inveliti este un procedeu in totalitate manual, are o productivitate redusa si necesita o buna pregatire si seriozitate a sudorului. Din aceste cauze sudarea cu electrozi inveliti are din ce in ce mai putina pondere fiind inlocuita cu sudarea semimecanizata, mecanizata sau robotizata.
Alegerea tipului electrodului invelit pentru realizarea unei imbinari sudate se face tinand cont de urmatoarele elemente:
- Compozitia chimica si caracteristicile materialului de sudat;
- Tipul imbinarii sudate;
- Pozitia de sudare;
- Dotarea existenta cu echipamente de sudare, surse de curent continuu sau alternativ;
- Calificarea sudorilor pe tipul de material.
Compozitia materialului depus trebuie sa fie cat mai apropiata de a materialului de baza si caracteristicile mecanice egale sau superioare. La sudarea a doua metale cu cracteristici mecanice diferite electrodul ales trebuie sa asigure minim caracteristicile metalului mai slab.
Forma si dimensiunile rostului de sudare se alege in functie de tipul si dimensiunea materialului de baza si pozitia de sudare.
Diametrul electrodului de sudare se stabileste in functie de grosimea materialui de baza, forma rostului, pozitia de sudare si calificarea sudorului. La sudarea in mai multe straturi primul strat se sudeaza cu electrozi de diametru mic 2,5 sau 3,25mm.
Curentul de sudare se stabileste in primul rand in functie de diametrul electrodului, tipul electrodului, pozitia de sudare si tehnica de sudare. Orientativ se poate alege diametrul electrodului în funcție de grosimea materialului de sudare conform tabelului de mai jos.
Grosimea Materialui de Baza
|
Diametru Electrodului
|
1-1,5
|
.1,6-2
|
1,5-2
|
2-2,5
|
2-3
|
2,5-3,25
|
>3
|
3,25-4-5
|
La sudarea cu un curent prea mic arcul electric este instabil, patrunderea insuficienta, alierea necorespunzatoare. La sudarea cu un curent prea mare apar stropiri putenice, strapungerea materialului de sudare chiar si deteriorarea invelisului electrodului.
Tensiunea arcului la sudarea cu eletrozi inveliti variaza cu lungimea arcului.
Deobicei lungimea arcului trebuie sa fie cat diametrul electrodului si mentinuta pe tot parcursul sudarii.
Pozitia electrodului, unghiul de inclinare, sensul de deplasare, pendulare sau nu, influienteaza usurinta cu care se face sudarea, forma si uniformitatea cordonului de sudura. Amorsarea arcului elctric se face intotdeauna in rostul de sudare si nu pe materialul de baza. Inchiderea craterului final se face prin intoarcerea electrodului.
Inainte de a trece la achizitionarea electrozilor de sudare este indicat sa analizam foarte bine tipul electrodului, dimensiunile si cantitatea necesara. Pentru structuri sudate de importanta deosebita si in functie de cerintele beneficiarului se recomanda efectuare de probe de lucru si implicit calificarea procedeului de sudare. Calificarea se face de catre organisme acreditate.
Atunci cand se alege un anumit tip de electrod este foarte bine sa se specifice denumirea comerciala, simbolizarea dupa minim o norma de fabricatie privind compozitia chimica si caracteristicile mecanice, dimensiunile, greutatea pe pachet, numarul de pachete si tipul ambalarii.